2 Mart 2012

Etli Kuru Patlıcan Dolması


Bu yemeği anlatmaya geçmeden evvel Güneydoğu Anadolu bölgemizin lezzetini yakalayabilmemiz için malzemelerde dikkat etmemiz gereken iki şey var belirtmek isterim: Birincisi, etimiz satır kıyması olacak; ikincisi tane sumak kullanılacak. Yapılışı sırasında ise patlıcanlar tıkış tıkış doldurulmayacak ki aşağıda anlatacağım ve fotoğrafını da ekleyeceğim şekilde dizilebilsin tencereye.

Dolmamız için gereken malzemeleri istediğiniz kadar çoğaltıp azaltabileceğinizi düşünerek çok ölçü vermek istemiyorum.

Şimdi alt alta sıralayayım kullanacağımız malzemeleri

300 g satır kıyması orta yağlı
1 dizi kuru patlıcan
Patlıcan sayısı kadar çorba kaşığı pirinç
Yemeklik doğranmış kuru soğan
1-2 diş sarımsak
Maydanoz
Nane
Salça
Sıvı yağ
Domates ve biber salçası
Baharat (kara biber, yeni bahar, pul biber, kimyon)
Tuz
1-2 çorba kaşığı tane sumak

Şimdi gelelim yapılışına:

Büyükçe bir tencerenin içinde su kaynatılır. İçine patlıcanlar atılır. Haşlanan patlıcanlar ipten çıkartılır. (Patlcıanları soğuk suya tutmadan, kendi halinde soğumaya bırakırsanız daha iyi olur.)
Sumak ve bir fiske tuz üzerine kaynar su dökülerek ıslatılır. ( Sumak suyun içinde bekleyecek, suya tadını ve rengini verecek; sumağın kendisini değil, suyunu kullanacağız.)



dolmanın harcından bir görünüm
Bu arada dolmanın harcı için ayıklanmış ve yıkanmış pirinçler diğer malzemelerle harmanlanır. Sumak süzülüp, suyunun bir kısmı harca eklenir.
Patlıcanlar yukardaki malzemelerin harmanlanmasıyla hazırlanan harçla doldurulur.



İki patlıcan ağız kısımlarından iç içe geçirilerek dizilir. Tencerenin  üzerine bir tabak kapatılır. Dolmanın harcından kalan sumak suyu tencereye eklenir. Kısık ateşte pişirilir.

tencereye dizilme hali,
son şekli
patlıcanı birleştirme şekli

Hiç yorum yok: