23 Mart 2012

GÜL POĞAÇA





















Ah şu gül yok mu ne kadar güzeldir. Rengi, kokusu ve görüntüsü adeta insanı büyüler. Bu büyüden olsa gerek bizler de hemen hemen her şeyde kullanmışız onu.
Reçelini, yağını, şerbetini yapmışız, yetmemiş şeklini mümkün olan her yere koymuşuz.
İşte  poğaçamıza  da şeklini vermeye çalıştık; tatlısından sonra poğaçam da çok beğenildi.
Önümüzdeki günlerde tatlısını da resımleriyle paylaşacağım.
Ben poğaçamda iç malzeme olarak siyah zeytin ezmesi kullandım. Siz istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Az bir malzemeyle, bereketli gül şeklinde lezzetli poğaçalarınız oluyor.
Haydi kolları sıvayalım:)


Malzemeler:

1/2 Su bardağı ılık süt
1/2su bardağı  ılık su
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 paket yaş maya
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber veya salça
2 çay kaşığı tuz
4 -4,5 subardağı un
küçük bir kase zeytin ezmesi veya istediğiniz bir malzeme

Yapılışı:

Yoğurma kabının içine içine unu  koyup ortasını havuz gibi açalım. Su, süt, seker ve mayayı açtığımız  havuzun ortasına  koyup eritelim. Bir yumurtanın sarısını ayırıp  kabımıza ekleyelim.Tuzunu biberini atıp karıştıralım ve yavaş yavaş ununu katıp ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar yoguralım.
Yoğurduğumuz hamuru ikiye bölüp, un serpilmiş tezgah üzerinde merdaneyle açalım.Çok ince açılmasına gerek yok.
Açtığımız hamuru su bardağının ağzıyla kesıp ortasına içi koyalım.
Bıçakla dört  kenarına  çizik atıp  hamurları karşılıklı bir şekilde kapatalım.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim. Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp 180 derecede 40 dakika pişirelim.
Unutmadan şunu da söyleyeyim hamurları birbirine sık koymayın. Birbirine yapışıp şekli bozulmasın.


Afiyetle kalın




 

Hiç yorum yok: